Linköping

Fler internationella studenter på LIU

1:38 min

Fler internationella studenter kommer till länet för att studera på universitetet. När terminsavgiften på nära 40 000 kronor för utomeuropeiska studenter infördes för två år sen, rasade ansökningarna. Men nu har det vänt uppåt igen.

Kashif Mahmood sitter i en lektionssal på universitetet och tränar svenska mitt i sommaren. Han ska läsa industriell ekonomi i höst och tycker att det är viktigt att vässa svenskkunskaperna. Terminsavgiften på knappt 40 000 kronor är väl värd att betala, eftersom utbildningen håller så hög klass tycker han.

Avgiften infördes för två år sedan, efter ett beslut från regeringen. Reaktionerna lät inte vänta på sig, studenter utanför Europa, som sökte och antogs till Linköpings universitet minskade med två tredjedelar, från 1 437 till 453 stycken.

Men nu har trenden vänt 770 personer har antagits till hösten, en ökning med drygt 300 studenter på ett år. Ökningen kommer inte som någon överraskning för prorektor Karin Fälth Magnusson.

– Det är exakt vad som har hänt i andra länder där man infört avgift som i Holland och Danmark till exempel, säger Karin Fälth Magnusson.

I studie- och forskningsmiljöer är det viktigt att kreativitet frodas och ny kunskap föds. Sett ur det perspektivet är de internationella studenterna viktiga för universitetet, säger hon.

En fråga som har diskuterats är att studenter från fattiga länder och familjer i andra delar av världen missgynnas av systemet med de höga avgifterna.

– Staten måste bli mer generös med de stipendier som är avsikt att de skall täcka upp, säger prorektor Karin Fälth Magnusson.

reporter:Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista