De nya smarta tv-apparaterna är ett exempel på vanliga apparater som är lätta att hacka. Foto: Scanpix
Linköping

Smarta apparater lätt mål för hackare

1:37 min

Nu varnar Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för telefoner och andra smarta apparater som går och koppla mot internet. Många av dessa apparater kan lätt hackas och styras av obehöriga.

– Många av dessa apparater kan lätt hackas och styras av obehöriga, säger säkerhetsexperten David Lindahl på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Linköping.

Via din smart-TV, utrustad med kamera och mikrofoner, kan du chatta med kompisar och vänner, du kan surfa, läsa dina mail och mycket mer, men apparaten kan också användas för att spionera på dig.

– Jag tycker att de flesta människor åtminstone ska fundera på hur mycket saker de ska ha ansluta till internet, säger David Lindahl. 

Vi omger oss allt mer av så kallade smarta apparater. Utrustning, som gör att du kan styra belysning och värme på distans, brandvarnare som kommunicerar med larmcentralen vid rökutveckling och larmsystem som du kan styra via din mobil.

Många av dem fungerar som vanliga datorer och är därmed lätta för obehöriga att komma åt och använda i syfte att skada innehavaren eller andra, menar David Lindahl.

– Allting som kan kallas för smart på något sätt kan programmeras om, allting som kan kopplas upp mot internet, trådlöst eller med tråd kan på något sätt programmeras om eller kontrolleras.

Andra och ännu allvarligare risker finns det, enligt David Lindahl, inom viss sjukvårdsutrustning som pacemakern eller insulinpumpen.

– Det exemplet, som kom upp på senaste Black hat-konferensen visade hur en helt vanligt blåtands-enhet kunde kopplas upp och få en insulinpump att trådlöst tömma hela sitt lager av insulin, vilket kan vara livsfarligt.

Som användare kan man inte göra så mycket för att skydda sig. Det största  ansvaret vilar, enligt David Lindahl, på tillverkarna. Därför vill han gärna se en skärpning av lagen som tvingar tillverkarna att ta ett större ansvar för de smarta apparaterna.

– Utan en lagstiftning tror jag inte att tillverkarna kommer att ta något ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista