Klockan nio idag inleds rättegången i Linköpings tingsrätt. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Rättegång om mord på treåring

1:16 min

I Linköpings tingsrätt inleds idag rättegången mot den 32-åriga kvinna, som tidigare i år tog livet av sin treåriga dotter med hjälp av smärtstillande plåster.

Det har snart gått två månader sedan den treåriga flickan och hennes mamma hittades livlösa i hemmet på landsbygden i Motala kommun.

Tanken var att båda skulle dö, men den 32-åriga kvinnan överlevde självmordsförsöket och idag ställs hon inför rätta i Linköping misstänkt för mord.

Kvinnan har erkänt att hon tagit livet av dottern, men hävdar själv att det rör sig om dråp, inte mord.

I förhör har hon berättat hur hon först gav dottern ett lugnande preparat och sedan fäste ett stort antal fentanylplåster på hennes kropp.

De narkotikaklassade preparaten hade hon stulit på det apotek där hon arbetade.

När detta hände hade kvinnan under en längre tid varit inblandad i en infekterad vårdnadstvist med flickans pappa och i åklagarens bevisning finns bland annat socialtjänstens anteckningar om att pappan redan ett halvår föremordet uppgett att hon hotat med att ta livet av både dottern och sig själv.

Att socialtjänsten inte ingrep då, är föremål för en separat utredning hos Inspektionen för vård och omsorg, men redan nu har Motala kommun medgett att flera allvarliga fel begåtts.

För mamman kommer det inte att bli tal om något fängelsestraff. Läkare har slagit fast att hon lider av en allvarlig psykisk störning och om hon döms blir det därför till vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista