Ägarlägenheter finns på Storängen i Söderköping. Bilden är från när lägenheterna byggdes 2011.
östergötland

Svalt intresse för ägarlägenheter

Försöket med så kallade ägarlägenheter, där ägaren har total makt över sin lägenhet, har inte slagit så väl ut som regeringen hade hoppades på. Här i Östergötland finns i nuläget bara 14 ägarlägenheter, det här skriver tidningen Hem & Hyra.

Fyra år efter att det blev tillåtet, så har det totalt i hela landet bara bildats lite drygt 700 ägarlägenheter. Regeringen hoppades på 3 000 till 5 000 per år, enligt tidningen Hem & Hyra. Ägandeformen ger ägaren total makt över bostaden när det gäller bland annat renovering, uthyrning och pantsättning.

Det var den 1 maj 2009 det blev tillåtet att skapa lägenheter med äganderätt i Sverige. Därmed skiljer den sig från både hyresrätter och bostadsrätter som omfattas av diverse restriktioner.

I de flesta europeiska länder är ägarlägenheter den dominerande upplåtelseformen, men i Sverige har den inte lyckats slå. I många län har det inte bildats en enda ägarlägenhet. Så är det i Södermanlands, Gotlands, Blekinges, Värmlands, Örebros, Dalarnas och Norrbottens län.

Störst antal finns i Västra Götaland och Skåne, som har 214 respektive 200. Sammataget innebär det att mer än hälften av landets ägarlägenheter finns där.

I dag får bara nyproducerade lägenheter och fastigheter som inte tidigare använts till boende bli ägarlägenheter. För ett år sedan tillsatte regeringen en utredning som ska se om det går att ändra lagstiftningen så att hyresrätter kan ombildas till ägarlägenheter.

Under våren 2014 ska utredningen presentera sitt förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista