1 av 2
Kenneth Blomberg och Kajs Olausson i Nätverkslaget på Linköpings kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Kajs Olausson i Nätverkslaget i Linköpings kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Inbjudna gäster löser problem

1:37 min

I Linköping kan den som har problem i livet ringa kommunen och få hjälpa att hålla möten med utvalda personer från sitt eget sociala nätverk för att komma vidare. 56 personer höll sådana möten förra året i Linköping.

– Vi har haft möten av varierande storlek. Det största som jag har hållit var nog med 23 personer. Det var en ung flicka som hade en jobbig livssituation. hon ville bjuda in alla och berätta. Det fungerade jättebra, säger  Kajs Olausson.

Grundtanken i metoden som används i flera kommuner, är att alla människor ingår i sociala nätverk och att många problem löses bättre via såna nätverk än genom insatser utifrån, till exempel från socialtjänsten.

De problem som ärendena handlade om förra året i Linköping gällde till 80 procent barn och unga och det var lite fler pojkar och män än kvinnor som bjudit in till möten. Före det första mötet får huvudpersonen hjälp med att besluta vilka som ska bjudas in. Det kan exempelvis vara vänner, släktingar, arbetskamrater eller skolkuratorn.

På själva mötena finns sedan några från Nätverkslaget med för att stötta, berättar Kajs Oluasson.

– Vi försöker skapa en stämning som är seriös men samtidigt lite lättsam. För det är utlämnande att sitta och prata med människor om det som är svårt i livet.  

Det finns ännu ingen utvärdering av arbetssättet på lite längre sikt men det är på gång, säger Kenneth Blomberg som också jobbar i Nätverkslaget i Linköping.

– Det har vi inte kunnat gjort ännu, men vi planerar att göra uppföljningar på ett, två och tre års sikt, säger han. 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista