1 av 3
På klipphällarna strax under vattenytan i Glan sitter vandrarmusslorna tätt. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
2 av 3
Erik Årnfelt, vattenekolog på länsstyrelsen i Östergötland vid sjön Glan. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
3 av 3
Vattenekologen Erik Årnfelt har plockat upp några av de många musslorna i Glan. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
Östergötland

Ovälkommen mussla sprider sig snabbt

"De har vuxit till kraftigt"
1:17 min

Den ovälkomna vandrarmusslan har fått ordentligt fäste i Östergötland. I Roxen, Bråviken och framförallt i Glan har den, för Sverige främmande arten, fullkomligt exploderat. 

– Här på klipporna i Glan är det fullt av musslor idag. De har vuxit till kraftigt. De sitter ju fast med trådar på sten och därför trivs de här på klipporna, säger Erik Årnfelt, vattenekolog på länsstyrelsen i Östergötland.

Vandrarmusslan är en ganska liten, trekantig vass mussla, som blir runt fyra centimeter lång. På klipphällarna under ytan i Glan sitter de tätt, tätt.

Arten kommer ursprungligen från Kaspiska havet och hittades första gången i Sverige på 1920-talet. Troligen kom den då in i landet via fraktbåtar, säger Erik Årnfelt.

Förutom att badare lätt skär sig på de vassa skalen, finns det risk för att den  den främmande musselarten att konkurrera ut våra inhemska arter. Den kan också orsaka andra kostsamma problem.

– I alla fall i andra länder har de kommit in i vattenverk, kraftverk och i kylvattenintag och då växer det helt enkelt igen och då får stoppa. Och rensningen har gett upphov till stora kostnader, säger Erik Årnfelt.

Går de överhuvudtaget att stoppa? 

– Inte i en sjö så här. Man kan ta bort dem lokalt, men inte från sjön, utan de kommer tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".