Motala

Misstänks för vanvård och smuggling av hundar

1:54 min

Länsstyrelsen och jordbruksverket utreder just nu ett omfattande ärende där en hundägare i Motala kommun, är misstänkt för missförhållanden, enligt djurskyddslagen och illegal införsel. Det handlar om ett 60-tal hundar, där ett 15-tal hundvalpar misstänks vara illegalt införda.

– Det är allvarligt på båda sätt, både ur djurskyddssynpunkt och smittskyddssynpunkt är fallet väldigt allvarligt, säger Pierre Nordmark, veterinär vid länsstyrelsen i Östergötland.

Det var i juni som länsstyrelsen av olika anledningar gjorde ett tillslag mot hundägaren i Motala kommun. Dels hade privatpersoner hört av sig efter att ha varit hos hundägaren och reagerat på hundhållningen, samtidigt som många sett flera annonser på samma hund, men med olika namn på ägaren. Vid ett besök konstaterade då länsstyrelsen brister och bestämde att genomföra ett nytt besök. Pierre Nordmark vid länsstyrelsen var med under den uppföljande kontrollen.

– Då hade situationen blivit väldigt förändrad. Hundarna var under normal hull och förvarades i miserabla förhållanden. Små hundar var instängda i tillexempel i ett vardagsrum med kompostnät runt omkring, de förvarades i en miljö som var väldigt smutsig och illaluktande, säger Pierre Nordmark.

Alla hundar hade pass, men med tanke på många av valparnas låga ålder, väcktes misstanken om att passen var falska och att hundarna inte genomgått hälsoundersökning och rabiesvaccination.

– Vi misstänker ur smittskyddssynpunkt att det här har förekommit under någon organiserad verksamhet, där man har tagit in hundar från andra länder bland annat i det här fallet Tjeckien som egentligen går rakt in med sina giltiga pass på Arlanda och säljs ganska dyrt här i Sverige, säger Pierre Nordmark.

Flertalet av hundarna omhändertogs på plats, fem hundar avlivades av smittskyddsskäl, tre avled på grund av smitta. Dessutom avlivades ytterligare sju vuxna hundar, varav högdräktiga tikar och 12 valpar av djurskyddsskäl.

Jordbruksverket och polisen leder nu en förundersökning om brott, illegal införsel samtidigt som länsstyrelsen lämnat en åtalsanmälan om brott mot djurskyddslagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista