Många ridhjälmar är dåliga, enligt Konsumentverkets test. Hjälmarna på bilden ingår inte i testet. Foto: Patrik Lundin/ Scanpix
Östergötland

Många ridhjälmar har allvarliga brister

Hela tio av elva ridhjälmar klarar inte säkerhetskraven, visar en kontroll som Konsumentverket gjort av de elva vanligaste förekommande ridhjälmarna på marknaden.

– Vi blir väldigt förvånade att hjälmarna inte uppfyller de grundläggande kraven som man sätter på en ridhjälm när det gäller att ta upp stötar, att den ska hålla för genomborrning och att hakband ska vara effektivt och så vidare, säger Stina Johansson som är utredare på Konsumentverket.

 Tio av elva ridhjälmar klarar inte säkerhetskraven.

- Det är jättetråkigt. Trots att hjälmen är typgodkänd och uppfyller kraven som finns på märkning så går den inte igenom testerna. Då blir man osäker som konsument. Hur kan man vara säker på att man köper en hjälm som fungerar, säger Stina Johansson.

Lovisa Gelin
Lovisa.Gelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".