1 av 2
På Sivert Fritz södra ladugårdstak sitter ett 30-tal solceller, som har installerats med ekonomiskt stöd från staten. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jesper Folkesson tror att det blir svårt att få bidrag. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Östergötland

Bidrag lockar fler att skaffa solceller

1:34 min

Intresset för det statliga bidraget för att installera solceller har ökat under 2013. Det är framför allt privatpersoner som har fått upp ögonen för solceller och det statliga bidraget.

Genom statligt bidrag kan man spara 35 procent av installationskostnaderna för solceller i dag. Och i år är det ännu större tryck på de här pengarna från privatpersoner. I exempelvis Kronobergs län har 25 av 35 ärenden varit privata sökare i år. För Kalmar, Östergötland och Jönköpings län ser det ungefär likadant ut.

Tidigare har det mest varit kommuner och företag som har sökt det statliga bidraget, men i år har det vänt. För under 2013 har många privatpersoner fått upp ögonen för solceller, vilket gör att årets bidragspengar redan är slut.

– Vi har lika mycket pengar som vi ska potionera ut, fast under tre år. De som ansöker under 2015-2016 kan få svårt att få bidrag, säger Jesper Folkesson, bidragshandläggare på länsstyrelsen i Jönköpings län.

På Sivert Fritz södra ladugårdstak sitter ett 30-tal solceller som ger ungefär sex kilowattimmar per år. För honom har det varit avgörande att staten har betalat delar av installationen.

Varför vill man ha solenergi?

– Den största fördelen är miljön. Det kanske gör några hundralappar i månaden, men först och främst är det miljön, säger Sivert Fritz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista