Foto: Sveriges Radio
Boxholm

Känslosam start på rättegång om brutalt mord

2:07 min

Det blev känslosamt i rättssalen när rättegången mot den 22-årige man, som står åtalad misstänkt för det uppmärksammade mordet i Boxholm i våras, inleddes idag. 

I rättegångssalen i Linköping finns många anhöriga till den mördade mannen. När åklagaren visar bilder från den lägenhet där brotten begicks, bryter några ihop, en del skakar uppgivet på huvudet och andra snyftar högt. 

– Det är ett otroligt brutalt mord och det är inte konstigt att det väcker mycket känslor, säger kammaråklagare Marianne Staaf.

Det var en fredagskväll i början av maj i år som några personer hade fest i en lägenhet i Boxholm. Alla var kraftigt berusade och när den 22-årige mannen dök upp ska han även ha varit påverkad av narkotika.

Först ska han, enligt åtalet, ha misshandlat en man i 50-årsåldern grovt, utanför lägenheten. Därefter ska han ha gått in igen och begått mordet. Enligt åklagaren fick offret, en man i 40-årsåldern, ta emot ett mycket stort antal knivhugg och efteråt ska 22-åringen också ha avlägsnat mannens huvud från kroppen och placerat det i en plastsäck. 

Han ska också ha hotat den kvinna, som fanns i lägenheten när mordet begicks, med kniv, innan hon lyckades ta sig ut och slå larm.

När åklagaren lägger fram bevismaterialet sitter den åtalade 22-åringen med böjd rygg, lätt framåtlutad. Han ser ganska oberörd ut när åklagaren visar bilderna från den blodiga lägenheten. Emellanåt tar han en klunk cocacola.

När rättegången inleddes i förmiddags erkände 22-åringen misshandeln utanför lägenheten. Däremot nekade han till mord och olaga hot. I tidigare förhör har han uppgett att det var kvinnan som begick mordet.

– Det här är ju ett fall där ord står mot ord, men det är absolut inte något Lindome-fall därför att den tekniska bevisningen till väldigt stora delar styrker att det är mannen och inte kvinnan som har gjort det här, säger Marianne Staaf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista