Foto: Conny Larsson/SVT
Norrköping

Kriminalvården vill stoppa Ratsits uppgifter

0:36 min

Kriminalvården vill nu att Skatteverket stoppar möjligheten att via kreditupplysningsföretaget Ratsit ta reda vilka som sitter på svenska fängelser. 

Det var igår som P4 Östergötland kunde avslöja hur vem som helst, genom en enkel sökning på företaget Ratsits hemsida, kan få fram uppgifter om boende på kvinnojourer och intagna på fängelser och behandlingshem. 

Avslöjandet har lett till upprörda reaktioner från många håll. Förödande, sa till exempel polischefen Anne Asp i Norrköping igår. Även Advokatsamfundet reagerade under gårdagen starkt på uppgifterna och inom Kriminalvården är man också upprörd.

 – Detta är givetvis olyckligt. Detta är uppgifter som inom kriminalvården behandlas väldigt försiktigt, säger Elisabeth Lager chefsjurist hos Kriminalvården.hon.

När vi kontaktade Kriminalvården i förra veckan hade de ingen aning om att man att man kan hitta listor med namn på intagna och uppgifter om vilken anstalt de sitter på, via kreditupplysningsföretagets hemsida. De har nu gått ut med en uppmaning till till sina regionkontor om att informera intagna och de har även kontaktat Skatteverket.

– Vi har kontaktat dem för att höra om det finns någon möjlighet att sekretessbelägga de här uppgifterna hos Skatteverket för det är ju därifrån uppgifterna ursprungligen kommer ifrån, säger Elisabeth Lager. 

Men Skatteverket uppger att man inte kan förhindra att kreditupplysningsföretag som Ratsit lämnar ut uppgifter om vilka som bor på olika kvinnojourer eller är intagna på landets fängelser.

– Uppgifterna om att en person har posten ställd till ett visst ställe kan vi inte sekretessbelagda, utan det vi kan göra är att personen i sig kan få skyddade personuppgifter och att det då görs en särskild prövning innan uppgifter eventuellt lämnas ut, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista