Norrköping/Linköping

Fortsatt brist på förskolelärare

1:37 min

Det är svårare än någonsin att hitta utbildad personal till förskolan. Norrköpings kommun får inga sökande längre till de tjänster som utannonseras och får anställa vikarier för att klara bemanningen.

Att hitta behörig personal till förskolan har blivit allt svårare och de förskolelärare som finns är eftertraktade. Det har förskolechef Therése Sjödell Hamnäs märkt av.

– Jag lyckades göra den sista rekryteringen innan semestern och hade tur och fick en förskolelärare, säger Therése Sjödell Hamnäs.

Norrköpings kommun skulle kunna anställa cirka 20 förskolelärare, men får inte längre några behöriga som söker tjänsterna. I Linköping har man också märkt av att yrkesgruppen inte täcker de behov som finns i kommunen. Linda Hansen är chef för Taborbergs förskola och två andra enheter i Norrköping och saknar en förskolelärare i arbetsgruppen.

– Jag har en vikarie som kommer att gå på den tjänsten och jag får förlänga hennes vikariat lite i taget helt enkelt tills jag hittar en förskolelärare.

När det finns luckor att täcka är det främst barnskötare som bemannar tjänsterna och Norrköping och Linköping klarar bemanningen, men vill egentligen ha behörig personal. Förskolechef Linda Hansen tycker inte det är bra att arbetslaget inte blir komplett och säger att det kan bli rörigt för barnen.

– En konsekvens kan bli att det inte blir någon kontinuitet för barnen när det byts ut folk oftare än vad det skulle göra om man lyckades rekrytera personal som också stannade kvar, säger Linda Hansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista