1 av 2
2 av 2
Elisabeth Lager, chefsjurist Kriminalvården.
Östergötland

Önskar diskussion om känsliga uppgifter

På Kriminalvården är man idag glada över att kreditupplysningsföretaget Ratsit nu vill ta bort möjligheten att få fram känsliga uppgifter på webben. Man hoppas också på en diskussion om hur dessa uppgifter ska hanteras i framtiden.

– Jag tycker det är jättebra att de tar tag i frågan såhär snabbt och vi har redan varit i kontakt med dem och diskuterat vad som behöver skyddas så att man inte kan söka på det sättet, säger Elisabeth Lager, chefsjurist på Kriminalvården.

På kreditupplysningsföretaget Ratsits hemsida har det varit möjligt att få fram uppgifter om personer som bor på kvinnojourer och intagna på kriminalvårdsanstalter. Uppgifter som Kriminalvården själva inte lämnar ut, men som genom Skatteverket finns tillgängliga hos kreditupplysningsföretag.

Vad som beläggs med sekretess är olika på olika myndigheter och det är bara på dessa internetbaserade kreditupplysningsföretag som man kan få fram listor med intagna som har postadress på en anstalt.

Elisabeth Lager på Kriminalvården har varit i kontakt med Skatteverket för att diskutera om även de kan belägga postadressuppgifterna med sekretess. För även om gratisupplysningen Ratsit nu genomför ändringar så finns det andra betalsajter som har tillgång till uppgifterna och det finns en risk för att nya aktörer dyker upp.

Elisabeth Lager tycker det är viktigt att frågan kring uppgifternas tillgänglighet kommer upp till diskussion.

– Det är ju hela tiden en avvägning mellan offentlighetsprincip och integritet, och det är svåra frågor hela tiden så då får man titta på varje enskilt fall.

Tror du hanteringen av uppgifterna behöver stramas upp?

– Jag tycker det är viktigt att lagstiftaren kontinuerligt följer sånt här och tittar på det. Men det är två viktiga intressen så det är en svår avvägning som måste göras av lagstiftaren, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista