1 av 2
I år blir det bara fyrverkerier under tre dagar eftersom kommunen måste spara pengar för att kunna betala en eventuell polisnota. Foto: Scanpix
2 av 2
Johan Bergerfalk, Upplev Norrköping.
Norrköping

Färre fyrverkerier på Augustifesten

1:25 min

Augustifesten i Norrköping är igång, men det är fortfarande inte klart vem som ska betala notan för polisbevakningen. För säkerhets skull sparade kommunen in på fyrverkerierna.

– Vi har exempelvis tre dagars fyrverkeri istället för fyra dagar. Det är svårt att bromsa generellt med Augustifesten eftersom det egentligen inte är artister som kostar pengar utan det är att hantera ett stort antal människor, vilket vi gör, så vi har fått ta lite här och där, säger Johan Bergerfalk, projektledare på Upplev Norrköping.

Frågan om vem som ska betala för polisens närvaro diskuteras fortfarande mellan Norrköpings kommuns jurister och polisen. Samma diskussion pågår i Linköping inför Stadsfesten som hålls i slutet av augusti. För de båda kommunerna kan det komma en räkning på omkring 300 000 kronor vardera efter festivalerna.

Det kommunala eventbolaget Upplev Norrköping har satt undan pengar från sin budget och tidigare i sommar fick man ställa in musikarrangemanget Industrisemester på grund av detta.

– Vi likväl många andra instanser ska ju tåla en granskning. Är det på det sättet att vi ska betala så får vi rätta oss efter det förstås, säger projektledaren Johan Bergerfalk men tycker ändå det är konstigt om en icke vinstdrivande verksamhet ska behöva ta kostnaden.

– Jag anser att vårt kommunala bolag inte har någon vinning av det här, utan det är tredje man som vinner på det här och så ska vi ta en kostnad. Det tycker jag verkar lite konstigt. Men jag lämnar det därhän och låter dem som är kunniga ta det här istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista