1 av 4
Det framtida Grytstorget och Moa Martinsons plats. Illustration: Johan Ahlström
2 av 4
Kvarngatan Illustration: Johan Ahlström
3 av 4
Bollsport vid Holmentorget. Illustration: Johan Ahlström
4 av 4
Kråkholmen Illustration: Johan Ahlström
Norrköping

Så ska framtidens industrilandskap se ut

Lars Stjernkvist: "Vi måste vårda och utveckla arvet"
6:15 min

I Norrköping presenterade kommunledningen idag planerna på hur Industrilandskapet ska se ut i framtiden och några av de idéer som nu blir verklighet har Norrköpingsborna själva stått för. 

– Norrköping växer ju oerhört snabbt och det är ju väldigt roligt, men ska det lyckas måste vi också se till att vårda arvet, det som gjorde att jag och andra blev djupt förälskade i den här staden. Det andra är att vi måste göra det tillsammans med båda gamla och nya Norrköpingsbor, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

450 olika förslag har kommit in via kommunens hemsida. En kärlekspark och bättre möjligheter att kunna umgås och vistas närmare vattnet är några av de idéer som nu blir verklighet. Kärleksparken ligger nedanför Stadsmuseets gård, precis vid vattnet och där ska det nu fixas till och byggas nytt. Namnförslaget skickade Norrköpingsbon Anders Hultberg in.

– Jag skickade in det, men det är inte jag som har kommit på namnet, utan jag har hört det av andra, säger han.

Vision Industrilandskapet kallar kommunen de planer som presenterades idag. Planerna är tänkta att genomföras under de kommande 15 åren och utöver Norrköpingsborna själva har även stadens näringsidkare och  Campusstudenterna fått säga sitt. 

Syftet med förändringarna är att de allmänna ytorna ska bli mer publika och att Industrilandskapet ska bli mer attraktivt för så väl företagare som turister och vanliga näringsidkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".