1 av 2
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Oweling, verksamhetschef för närsjukvården i Finspång. Foto: Tahir Yousef/ Sveriges Radio
Sjukvård

Nytt system för läkemedel oroar läkare

1:31 min

Landstingens IT-program för läkemedelsordinationer kan vara en fara för patientsäkerheten, det anser allt fler läkare och väljer därför att minska sin användning av systemet som kallas för Pascal.

– Programmet är för komplicerat och det är några läkare som tycker att programmet är en patientrisk, säger Magnus Oweling, verksamhetschef för närsjukvården i Finspång.

I syfte att skapa en nationell databas för läkemedel och samla patienternas alla förskrivna läkemedel på ett och samma ställe infördes förra året ett nationellt IT-stöd för ordination till patienter med dosförpackade läkemedel.

Men under det år programmet använts av läkarna, har de upptäckt flera allvarliga fel och brister.

Tidigare doserade distriktsköterskorna mediciner till äldre och dementa i små askar eller dosetter. Men nu har allt arbete automatiserats. Läkarna ska föra in ordinationerna i IT-programmet Pascal. Informationen går sedan till apoteken, som förpackar medicinerna i små doser utifrån läkarens ordinationer. Förpackningarna eller Apodosen, som det kallas, skickas sedan till patienterna.

När Pascal infördes fick det massiv kritik för alla fel och brister. Många av de felen har åtgärdats. Men det är fortfarande svårt att använda programmet och för att inte riskera patientsäkerheten har landstinget i Jönköping beslutat att inte föra in nya patienter i Pascal, säger Sören Hansen, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.

– Vi rekommenderar inte Apodos för nya patienter och därmed behöver man inte gå in i programmet Pascal.

På ett halvår har antalet Apodos-patienter i Jönköping minskat med 10 procent. Landstingen i Östergötland, Kronoberg och Kalmar har inte fattat liknande beslut, men siffror vi har tagit del av visar att antalet Apodos-patienter även minskat där. 

– Det är ett uttryck för att man är orolig för systemet, menar Sören Hansen.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista