Boxholm

Rättegång om Boxholmsmord avslutad

Idag avslutades rättegången mot den 22-åring, som stått åtalad för det brutala mordet i Boxholm i våras. Försvaret yrkade på en friande dom, medan åklagaren ansåg sig ha bevisat att 22-åringen begått mordet.

Det var en fredagsnatt i början av maj i år, som en man i 40-årsåldern knivskars till döds i en lägenhet i Boxholm. Mordet var brutalt. Enligt kammaråklagare Marianne Staaf fick mannen ta emot ett mycket stort antal knivhugg och efteråt avlägsnades också huvudet från kroppen. 

22-åringen själv har hela tiden nekat till att det var han som begick mordet. Under rättegången har han istället lagt skulden på den kvinna, som också befann sig i den lägenhet i Boxholm där mordet begicks.

När rättegången i Linköpings tingsrätt avslutades idag yrkade hans advokat Hans Orrenius också på att hans klient ska frikännas helt.

Åklagaren Marianne Staaf menar däremot att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det är 22-åringen, och ingen annan, som begått mordet och att han också bör dömas för det. Hon hänvisar bland annat till den tekniska bevisningen och också till det faktum att 22-åringen gång på gång ändrat sin historia medan kvinnan hållit fast vid sin.

Under sin tid i häktet genomgick 22-åringen en mindre sinnesundersökning, som visade att han kan lida av en allvarlig psykisk störning, och åklagaren yrkade idag på att han även ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Nu är det upp till rätten att ta ställning till de olika yrkanden. Besked väntas i början på nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista