Linköping

För få utbildningsplatser för förskollärare

1:22 min

Det är många som vill utbilda sig till förskollärare, men ändå är det brist på förskollärare i Östergötland. Barn- och ungdomschef Lars Rejdnell Linköpings kommun vill därför att det ordnas fler utbildningsplatser på lärosätena.

– Jag tycker att det här borde vara ett ganska enkelt problem att lösa. Här finns ungdomar som vill utbilda sig, vi har arbetsgivare runt om i landet som vill anställa de här personerna och det finns duktiga människor i landet som kan medverka till att utbilda förskollärare. Då är det bara att göra det, säger Lars Rejdnell.

Med pensionsavgångar och fler barn som föds i Linköpings kommun ökar behovet av förskollärare. Dessutom finns ett krav från riksdagen att andelen utbildade förskollärare ute i verksamheten ska bli större.

Men behovet matchas inte av antalet som kan utbilda sig. På förskollärarprogrammet på Linköpings Universitet finns 140 platser, men det var dubbelt så många som sökte utbildningen som förstahandsval i år.

I början av året tilldelade regeringen lärosätena i Stockholm fler utbildningsplatser, och Lars Rejdnell ifrågasätter varför man bara satsade där.

– Jag blev lite förvånad när man bara valde att satsa den här kraftiga ökningen av platser i Stockholmsregionen, där borde man ha en större medvetenhet om att det gäller större delen utav landet.

Men det är inte bara utbildningsplatserna som tryter utan också kunniga universitetslärare som kan undervisa de kommande förskollärarna.

– Vi går ut och söker med jämna mellanrum och märker då att de som söker har krokar ute på andra universitet. Det är en stor efterfrågan, det måste man säga, säger Karin Mårdsjö Blume, dekan på utbildningsvetenskapliga fakulteten i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista