Anna Niska, forskare på VTI. Foto: Lana Brunell/Sveriges Radio
Linköping

Risker med hörlurar vid cykling ska undersökas

"Det är klart man blir distraherad"
1:34 min

För första gången ska nu forskarna på VTI i Linköping titta på vad det kan innebär för trafiksäkerheten att cykla med musik och annat i hörlurarna.

Än så länge finns ingen statistik som visar på att det skulle vara en trafikfara att cykla med hörlurar, men det kan bero på att någon information om hörlurar och musik aldrig har rapporterats vid olyckor, säger Anna Niska,  forskare på VTI i Linköping.

– När vi ser till cykelolyckorna och tittar på statistiken där, så kan vi inte se att det är så många olyckor som är relaterade till att man använt mobiltelefon eller haft hörlurar eller så. Men bara för att statistiken visar det, så behöver det inte betyda att det är så. Det kan helt enkelt vara så att den här informationen inte finns med i den statistik vi tittar på via den data som läggs in av sjukhusen, säger Anna Niska.

– Det är ju helt klart att man blir distraherad av att ha ljud i öronen, så intuitivt känner man att det borde ha en inverkan. Men hur stor betydelse det har och hur många olyckor som orsakats av detta vet vi inte idag.

Det är alltså för att akutsjukhusens rutiner, med att detaljerat rapportera in vad olyckorna beror på inte riktigt har kommit igång än, som det ännu inte syns något om detta i statistiken,  tror Anna Niska. Ingen forskning har heller bedrivits på området, säger hon, men det är på gång nu. Hennes kollega Katja Kircher ska titta närmare på distraktion vid användning av hörlurar och mobiler när man cyklar.

– Då kommer de att göra fältstudier där en cyklist kommer få ha lurar och mobiltelefon och sms:a och samtidigt cykla en viss bana. Så ska man se hur man blir distraherad av det, säger Anna Niska avslutningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".