Linköping

Inget åtal för skottlossning

1:25 min

Två av tre män, som suttit häktade misstänkta för skottlossningen i stadsdelen Tannefors i Linköping tidigare i år, släpps nu ur häktet. Enligt åklagaren saknas tillräcklig bevisning för ett åtal.

Det var en söndagskväll i slutet av juni, som polisen i Linköping fick ett flertal samtal om att ett våldsamt bråk brutit ut i Tannefors och att folk hade hört flera skott avlossas.

Sammanlagt ska närmare 40 personer ha varit inblandade i bråket och väl på plats kunde polisen snabbt konstatera att det handlade om två välkända kriminella grupperingar, som tidigare drabbat samman vid flera tillfällen.

Någon skadad fanns inte på platsen och ingen ville heller säga något om vem eller vilka som skjutit eller om det fanns något tilltänkt offer.

När situationen lugnat ned sig hittade polisen i alla fall ett vapen och flera tomhylsor och en förundersökning om mordförsök inleddes.

I mitten av juli häktades de tre männen, som alla tillhör det ena gänget, men utredningen har fortsatt att gå trögt.

Idag skulle åtal ha väckts, men istället valde alltså kammaråklagare Kajsa Malmström att släppa två av männen.

– Just nu räcker inte bevisningen för ett åtal och därför släpps de.

Den tredje mannen får dock sitta kvar i häktet tills vidare. Han är nämligen även misstänkt för inblandning i ett annat mål som gäller anskaffning och innehav av en kulsprutepistol.

Det brottet, som han tillsammans med ytterligare en man åtalats för idag, begicks bara några dagar efter skottlossningen i Tannefors och åklagaren utesluter inte att det kan finnas ett samband mellan de båda händelserna.

– Med tanke på tidsaspekten är det naturligtvis inte otänkbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista