1 av 2
Algerna odlas i glasrör på Östersjölaboratoriet. Foto: Catherine Legrand
2 av 2
Catherine Legrand. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Östersjön

Alger ska rena både luft och vatten

"De äter föroreningar och ger energi"
1:33 min

Mikroalger från Östersjön kan i framtiden bli ett vapen mot både klimatförändringar och övergödning. Det konstaterar forskare vid Linnéuniversitetet, som snart ska testa algerna på riktigt.

Forskningsprojektet genomförs i samarbete med cementfabriken i Degerhamn och tanken är att rökgaser ska renas med hjälp av alger. På köpet får man energi från algerna.

– Man kan göra biodiesel av dem, man kan göra biogas av dem, man kan elda dem eller, om de är riktigt fina och rena, kan man använda dem i kosmetika, säger Cathrine Legrand,  är professor vid Linnéuniversitetet. 

Alger är hett i forskarvärlden. De äter koldioxid, kväve och fosfor och är därmed är ett vapen mot både klimatförändringarna och övergödningen.

Det blir inte sämre av att de sedan kan bli biogas, biodiesel eller helt enkelt eldas upp och ge värme.

Det finns därför många liknande projekt runt om i världen. Men det som är speciellt här är att man letar efter alger i Östersjön.

Man tar alltså inga genmodifierade eller kommersiella alger som odlas på andra platser, något som annars är vanligt.

I källaren på Östersjölaboratoriet har alger från Östersjön odlats sedan i våras. Alger, rökgaser och vatten från reningsverk blandas i glaskärl.

Där äter och växer de här algerna. Och redan har man hittat flera olika alger som fungerar bra vid olika tider på året i vårt klimat, och det dröjer inte länge innan en försöksanläggning ska vara på plats vid Cementa i Degerhamn.

– Nästa februari, mars, så snart det inte finns någon snö längre ska vi börja, säger Cathrine Legrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".