Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Östergötland

Närmare 5 miljoner till karriärtjänster i skolan

De östgötska kommunerna har tillsammans ansökt om och fått omkring 4,7 miljoner kronor från staten för att bekosta de nya så kallade karriärtjänsterna inom skolan.  

Karriärreformen bland lärarna trädde i kraft den 1 juli och gäller alla skolformer utom förskolor. Det finns två olika typer av karriärtjänster: förstelärare och särskilt yrkesskickliga lärare med forskningsbakgrund (lektorer).

De lärare som får en förstelärartjänst kommer att få ett lönepåslag på minst 5 000 kronor medan de som får en lektorstjänst får minst 10 000 i lönepåslag.

Förstelärarna ska ägna 60 procent av sin arbetstid åt undervisning medan de resterande 40 ska ägnas åt att utveckla undervisningen tillsammans med kollegorna.  

Norrköping är den kommun som ansökt om mest pengar, drygt 2,4 miljoner kronor. Det ska täcka kostnaderna för 57 förstelärare.

Linköping har ansökt om pengar till 16 nya tjänster medan Vadstena, Motala, Boxholm och Ödeshög inte ansökt om några pengar alls i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".