Enligt Annika Samuelsson, boendeombud på Kårservice i Linköping, saknar 200 nya studenter tak över huvudet denna vecka då terminen startar. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Linköping

Minst 200 studenter saknar bostad

1:36 min

Omkring 4 500 nya studenter väntas till Linköping i dagarna och som vanligt är bostadsfrågan ett problem. På studentkåren räknar man med att minst 200 står helt utan bostad.

– Det har löst sig väldigt bra för mig. Jag gick bara fram och sa att det är bara elva dagar då jag inte har någonstans att bo och direkt så fixade de en studentsal som jag kan sova i. Sen ska jag flytta n i en lägenhet, säger studenten Andrietta Stadin som nyss anlänt till Linköping när vi träffar henne på Bostadspoolen i kårhuset i Linköping där studenter kan få hjälp med bostadssökande.

Annika Samuelsson, som arbetar som boendeombud på Kårservice i Linköping, säger att den preliminära beräkningen är att minst 200 av de nya studenterna står helt utan hon bostad. Men det finns hjälp att få.  

– Vi har en nödbostad för dem som kommer hit och inte har någonstans att sova. Då kan man hyra en sovplats hos oss. Det är väldigt enkelt med luftmadrass på golvet, men man har i alla fall någonstans att sova.

Hon säger också att en möjlighet för dem, som inte har boendet fixat, är att söka sig utanför Linköping.

– Vi rekommenderar att man även tittar utanför Linköping under höstterminen. Ett inackorderingsrum i Mjölby och Mantorp kan vara ett alternativ, i alla fall ett litet tag.

Har det blivit bättre eller sämre de senaste åren?

– Under de senaste tre åren har bostadssituationen varit ungefär lika illa och då är det mycket sämre än vad det varit tidigare, säger hon.

I Norrköping, dit runt 1 000 nya studenter väntas i höst är läget ljusare. Även om alla inte kan få en studentbostad direkt, räknar man med att boendefrågan ska lösa sig snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista