Dan Andersson, statistiker Norrköpings kommun
norrköping

Varför ökar befolkningen så snabbt?

0:53 min

Förra året växte Norrköping med 1 500 personer och under första halvåret i år har kommunen redan vuxit med 888 personer, och det är mer än man räknat med. Nu ska kommunens statistiker Dan Andersson ta reda på mer om orsakerna.

Dan Andersson är statistiker på Norrköpings kommun och han konstaterar att inflyttningen i år nästan är uppe på 90-talets rekordnivåer:

– Det blir nog inte riktigt rekord, men näst intill. Vi hade över 2 000 någon gång på 90-talet, men det blir en ovanligt hög siffra om man tittar tillbaka de senaste tio åren.

Dan Andersson ska nu med hjälp av statistik ta reda på mer om de bakomliggande orsakerna till detta. Men redan nu vet han att det är ungdomar mellan 20-30 år som står för den stora delen av inflyttningen. Det beror ju till viss del på universitetet, men även att just ungdomar är den befolkningsgrupp som är mest rörliga. Den stora flyttningen sker från mindre orter till större städer, berättar Dan Andersson.

– Norrköping har en positiv inflyttning från Östergötlands mindre kommuner, men samtidigt flyttar våra ungdomar till Stockholm, Malmö och Göteborg.

Ser du en trend här, har Norrköping blivit lite hippt?

– Ja, lite hippt är det nog!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista