Kocken Birgitta Norén var en av kursdeltagarna idag.
norrköping

De ska lära sig laga mer mat från grunden

1:29 min

Kockar och kostpersonal från skolor, äldreboenden och annat inom Norrköpings kommun ska nu lära sig att laga mer mat från grunden och även att laga mer vegetariskt. Idag startade en vidareutbildning där sammanlagt 120 personer ska delta.

Olle Johansson (S), som är kommunalråd i Norrköping, var med när utbildningarna startade på De Geersgymnansiets resturangutbildning idag.

– Det är 120 elever sammanlagt som får sex veckor för att kompetensutveckla sig i att lära sig laga mat från grunden och att laga mer vegetariskt.

Målet är att kommunen ska ha en bra offentlig mat, berättar Olle Johansson:

– För det är ändå den som lagar maten, den som rör i grytorna som skapar maten. Och om inte de tycker det är kul och är duktiga så blir det inte bra i slutänden.

Är ni missnöjda med hur det ser ut idag?

– Jag tycker vi har en resa att göra. Vi har bra mat på många ställen, men det skiljer sig åt. Framför allt så tror jag att vi måste bli bättre just på att laga mat från grunden. Vi ska ha så mycket tillsatser i vår mat, vi ska ha rena produkter, säger Olle Johansson.

Kocken Birgitta Norén jobbar på Solstenens förskola och är en av dagens kursdeltagare, och hon ser positivt på chansen till kompetensutveckling:

– Jag hoppas att jag ska få lite nya idéer och lära mig göra mer mat från grunden, lära mig nya metoder och inte minst att få träffa andra och utbyta erfarenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista