Köbildning på E22:an genom Söderköping. Foto: Louise Martinsson/Sveriges Radio
söderköping

Centerträff för att påverka kring förbifartsbygge

7:03 min

Idag träffades centerpartistiska politiker i Söderköping för att diskutera hur man på bästa sätt ska kunna påverka att förbifarten av E22 runt kommunen verkligen byggs den här gången.

Trafikverket har på regeringens uppdrag arbetat fram ett förslag till nationell transportplan för 2014-2025 som presenterades i början av sommaren. I planen föreslås att starten av arbetet med ny sträckning för E22 vid Söderköping tidigareläggs till 2017 (förut 2019). Planen är nu på remiss och beslut fattas av regeringen våren 2014.

Även 2010 fick man löfte om ombyggnaden kring kommunen, men sedan fanns inga pengar till vägbyggen och det blev inget med de planerna. Så idag träffades centerpartisterna för att stärka argumenten och prata ihop sig för att kunna få ett ja av regeringen.

Magnus Berge (C), kommunalråd i Söderköping, känner sig osäker och rädd att det ska bli som förra gången och vill inte ropa hej ännu.

– Vi jobbar jättehårt i kommunen för att gå i mål för att få den här nya sträckningen klar, så då passar jag på att använda de kanaler som jag har.

Hur säker på är du att det faktiskt blir bygge av den här gången?

– För några år sedan kom ju projektet in i den nationella planen och det är vi väldigt glada för. Sedan har vi ju haft förhoppningar om en tidig byggstart, och det var det som grusades i elfte timmen förra gången, då var det något Trollhättepaket som kom emellan. Men den här gången finns vi med i närtid, konstaterar Magnus Berge.

Anders Åkesson, Centerpartiets trafikpolitiska talesperson och riksdagsledamot från Kalmar, var också med på mötet idag.

– Om det det går Centerpartiets, Söderköpings, Östergötland och Smålands väg så rullar det här bygget igång 2017 eller 2019 och så två års byggtid. Det betyder att vi kan börja använda förbifarten runt 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista