1 av 2
Ibland klipps sladdarna till högtalarna i parkeringsgaraget av.
2 av 2
Anders Härnbro (S) i parkeringsgaraget under kommunhuset.
finspång

Klassisk musik skrämde inte bort missbrukarna

1:35 min

Genom att spela klassisk musik i ett parkeringsgarage i Finspång skulle missbrukare skrämmas i väg, trodde kommunen för några år sedan. Men missbrukarna har tvärtom blivit fler visar P4 Östergötlands besök på platsen.

För några år sedan började Finspångs kommun spela klassisk musik i ett parkeringsgarage under kommunhuset för att skrämma iväg missbrukare som uppehöll sig i där. Flera år har nu gått, musiken är kvar och även missbrukarna.

Vi har träffat en missbrukande kvinna i garaget som tillsammans med ett drygt 20-tal kompisar brukar hålla till där på vintern. Hon säger att vi sitter där så länge Systembolaget är öppet på dagarna.

– Man stänger av musiken i huvudet, man hör den inte till slut. Ett tag försökte de att höja volymen och då blev vi mer högljudda. Jag störs då inte av musiken, säger den missbrukande kvinnan.

Finspångs kommun trodde att den klassiska musiken i gargaget skulle leda till att missbrukare höll borta från parkeringshuset, men de är kvar. Ibland klipper de av kablar till högtalarna för att slippa höra musiken. Kommunalrådet Anders Härnbro (S) ser dock inte garagemusiken som ett misslyckande.

– Nej, jag tycker inte det. Vi har fått en bättre garagemiljö, emellanåt sitter de här i garget. Jag kan väl tycka att det finns bättre ställen att vara på. Vi började spela musik här i parkeringsgaraget för att skapa en tryggare miljö här nere, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista