Mordet begicks i en lägenhet i Boxolm i början av maj i år. Foto: Niklas Luks/Blåljus.se
Boxholm

22-åring skyldig till brutalt mord

1:24 min

Den 22-åring som står åtalad för det brutala mordet i Boxholm är skyldig. Det har Linköpings tingsrätt slagit fast i dag. Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Det var en fredagsnatt i början av maj som den berusade och narkotikapåverkade 22-åringen löpte amok under en fest i en lägenhet i Boxholm. Först ska han ha attackerat en man i 50-årsåldern med en stekpanna som tillhygge. Mannen fick ta emot ett flertal slag och sparkar och utöver mord, står 22-åringen också åtalad för grov misshandel.

Därefter begicks mordet. Offret, en man i 40-årsåldern, ska ha legat och sovit i en soffa när han blev överfallen och knivskuren till döds. Och det var ett brutalt mord. Enligt kammaråklagare Marianne Staaf knivhögg 22-åringen mannen upprepade gånger med flera olika knivar. Efteråt ska han också ha  avlägsnat mannens huvud från kroppen. 

22-åringen är tidigare dömd för våldsbrott och redan i häktet fick han genomgå en mindre sinnesundersökning. Den visade att han kan lida av en allvarlig psykisk störning och utöver en fällande dom, yrkade åklagaren under rättegången i förra veckan på att hans psykiska hälsa ska undersökas ordentligt.

Försvarsadvokaten yrkade istället på att 22-åringen skulle släppas. Själv har han nämligen hela tiden nekat till att ha begått mordet och istället lagt skulden på den kvinna som också befann sig i lägenheten när mordet begicks.

Men det scenariot tror inte rättens ledamöter på. Efter att ha suttit i enskilda överläggningar slår de idag fast att bevisningen för att 22-åringen begått de brott han åtalats för är övertygande och att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den 30 september återupptas sedan förhandlingarna och, beroende på vad läkarna kommer fram till, döms han antingen till fängelse eller sluten psykiatrisk vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista