Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki har benägenheten att använda skjutvapen i kriminella kretsar ökat. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Östergötland

Skottlossningar allt vanligare

"Den organiserade brottsligheten är mer aktiv"
4:26 min

Antalet skottlossningar i Sverige ökar. Både i Norrköping och Linköping har det skjutits skarpt under sommaren och enligt kriminologen Jerzy Sarnecki finns det flera skäl till ökningen.

Bara under den senaste månaden har över tjugo skottlossningar skett i Sverige och fyra personer har skjutits ihjäl.

– Det här kan bara tolkas på ett sätt, nämligen som en ökad aktivitetet i de kriminella kretsarna. Dels finns det uppenbarligen omfattande förråd av skjutvapen och dels konflikter mellan olika kriminella grupper, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

I Norrköping skottskadades en man i stadsdelen Hageby den 28 juli, i vad som av polisen beskrevs just som en uppgörelse i kriminella kretsar. Och i Linköping avlossades flera skott när två rivaliserande gäng drabbade samman i stadsdelen Tannefors en knapp månad tidigare.

– Det här sker ju i den typ av miljöer där man väljer att lösa konflikter genom att skjuta på varandra, säger Jerzy Sarnecki.

Och det är inte bara under sommaren som antalet skottlossningar varit ovanligt många. 2005 rapporterade landets sjukhus om 11 personer som dött efter att ha blivit skjutna och 46 personer som sökt vård för skottskador. Bara sex år senare var siffrorna uppe i 19 ihjälskjutna och 89 skottskadade.

– Det här leder oss bara till slutsatsen att vi har en omfattande grov organiserad brottslighet i Sverige och att den är mer aktiv än tidigare, säger Jerzy Sarnecki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".