Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Val av vårdcentral ska bli lättare

1:31 min

Landstinget ska förbättra informationen till patienter som ska välja vårdcentral. Det säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersson (VL) efter kritiken från Myndigheten för Vårdanalys.

På landstingets hemsida i Östergötland går det att jämföra vårdcentraler med varandra men då handlar det främst om tillgänglighet, bemötande och delaktighet. Det är uppgifter som kommer från patientenkäter och som redovisas på detta sätt.

Däremot saknas uppgifter om de olika vårdcentralernas medicinska kvalitet och det ska man nu försöka bli bättre på, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersson (VL).

– Det fattas medicinska resultat och det får vi jobba vidare med för att hitta parametrar och se vad som är möjligt att redovisa. 

Det är Myndigheten för Vårdanalys som, i en rapport, kritiserar landstingen för att den medicinska kvaliteten inte går att jämföra och tycker att landstingen måste bättra sig.

– Vi håller ständigt på att utveckla systemen för att göra det lättare för patienterna att välja, säger Lasse Pettersson.

Under dagen frågade vi några östgötar om hur de ser på möjligheten att göra vårdval, som infördes 2010.

– Jag är nöjd med min vårdcentral och de gånger jag har varit där har jag fått bra service.

– Jag har inte stött på några konstigheter.

Hur viktigt är det vilka kompetenser som finns på vårdcentralen?

– Det är väl det viktigaste av allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista