Linköping

Vårdföretag granskas efter flera fall av vanvård

1:32 min

Linköping kommun ska titta närmare på ett företags samtliga verksamheter efter att ha hittat flera allvarliga brister på ett boende som Omsorgsgruppen driver i kommunen.

Vid ett tillfälle ska en person spänts fast vid duschning, personal har missat att byta blöja och vid ett annat ska personal ha lämnat en döende ensam.

Allvarliga brister som borde rapporteras till kommunen och anmälas enligt Lex Sarah, men inget av det gjordes berättar Mattias Bly som är chef för kommunens kvalitets- och utvärderingskontor.

– Några i personalen har beskrivit att de har velat göra en avvikelserapportering till chef, men chefen har tyckt att det inte har varit nödvändigt eftersom man gjort en åtgärd.

Vad tycker du om det?

– Nej, det är inte acceptabelt säger Mattias Bly.

Ansvariga för företaget Omsorgsgruppen som har flera andra boenden och verksamheter i Linköping säger att de har vidtagit nödvändiga åtgärder för att något liknande inte ska inträffa. Kommunen vill nu försäkra sig om att de andra boende sköts på rätt sätt och har därför inlett en granskning.

– Så här allvarliga brister har vi inte upptäckt tidigare och det gör att man ställer sig frågor on den här utföraren och vi vill försäkra oss om att de andra boenden sköts på rätt sätt säger Mattias Bly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista