Linköping

Vårdbolag erkänner missförhållande på boende

1:38 min

Vårdbolaget Omsorgsgruppen erkänner att det har funnits brister på ett av deras gruppboende i Linköping.

Tidigare berättade vi om att Linköpings kommun riktar skarp kritik mot företaget sedan de upptäckt allvarliga brister på ett gruppboende som drivs av Omsorgsgruppen.

  - Mycket av det Linköpings kommun pekar på stämmer och vi har gjort en åtgärdsredovisning till kommunen, säger Christine Leiris, VD för Omsorgsgruppen.

Kommunen hittade flera allvarliga fel och brister vid sin granskning av Omsorgsgruppens gruppboende, bland annat medicinering som inte skötts på flera dagar, boende som brutit benet utan att någon vet när och hur samt  en fastspänd person vid duschning.

Christine Leiris säger att deras granskning ger kommunen rätt på flera punkter och att bristerna har åtgärdats, men i vissa fall har de inte kunnat styrka brister som kommunen påtalat.

 - Att en person inte har fått sin medicin på tolv dagar har vi inte kunnat identifiera att det har hänt, säger Leiris.

En av de allvarligaste sakerna som kommunen kritiserar gruppboendet för är att man låtit bli att rapportera incidenterna till kommunen eller att göra Lex Sarah-anmälan. Ansvaret för det lägger Christine Leiris på anställda och cheferna för gruppboendet.

 - Det kan röra sig om att man inte vill sätta dit sina arbetskamrater och att man ser på avvikelser och Lex Sara-rapporter som något som är lite otäckt. Nu har vi gjort en omstrukturering och omplacerat den nuvarande chefen och förstärkt ledarskapet på den aktuella enheten, säger Christine Leiris.

Börje Pettersson är ordförande för HSO, Handikappförbundens Samarbetsorganisation i Linköping ser två olika skäl till att det ofta brister inom vården.

– Är det okunskap som gör att det brister så kan man åtgärda det men är det nonchalans eller oärlighet går det inte att göra något. Då ska man byta ut och förändra.

Han vill se att politikerna använder den makt de har och säger upp avtalen med de enheter som inte sköter sig istället för att bara beklaga bristerna när de uppstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista