Foto: Maja Suslin/Scanpix
Linköping

Kommunen riskerar att missa vanvård

"Vi kan inte besöka alla boenden varje år ens"
1:48 min

Linköpings kommun måste förlita sig på att anhöriga och anställda slår larm om missförhållanden på olika boenden. Det säger kommunalrådet Linnéa Darell (FP) som menar att kommunen saknar resurser för tätare kontroller.  

Igår rapporterade vi om ett gruppboende i Linköping där kommunen funnit flera allvarliga fall av vanvård. Fall som, enligt omsorgsnämndens ordförande, kommunalrådet Linnéa Darell (FP), sannolikt inte skulle ha upptäckts om det inte kommit in klagomål från en god man och anställda.

– Nej, därför att vi har flera hundra platser och det finns inte resurser att besöka varje boende ens varje år.

Kommunen riktade skarp kritik mot vårdföretaget Omsorgsgruppen sedan det upptäckts flera allvarliga brister och fall av vanvård på ett gruppboende i Linköping.

– Det var brukare som glömts vid läggning och hittades nattetid, brukare som spänts fast vid duschning och om blöjor som inte bytts på hela dagen, berättar Mattias Bly, chef för kommunens kvalitets- och utvärderingskontor.

Kommunen har ansvar för att göra uppföljningar och utvärderingar av bland annat verksamheter för äldre personer och personer med olika funktionshinder och se till att vården håller en god kvalitet. Därför har Linköping sedan några månader tillbaka inrättat kvalitets- och utvärdringskontoret för ändamålet.

Men enligt Linnéa Darell räcker inte resurserna och därför sätter hon sitt hopp till att anhöriga, goda män eller anställda slår larm vid misstankar om vanvård eller andra missförhållanden.

– Det skydd som ändå finns är ju att de flesta har anhöriga eller en god man. Och särskilt som god man måste man ju slå larm och man ser att ens huvudman inte får den vård han ska ha, och då finns det ju skäl att misstänka att det finns andra brister på boendet också, säger Darell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".