Betande dovhjortar. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Linköping

Ja till skyddsjakt på dovhjort

Länsstyrelsen i Östergötland har sagt ja till ännu en begäran om skyddsjakt på dovhjort i Linköpings kommun. Orsaken till begäran är att hjortarna ställer till så stora skador i spannmålsfälten.

Ansökan om skyddsjakt kommer från en lantbrukare i Brokind. Han motiverar sin begäran med att dovhjortsstammen ökat markant under de senaste fem åren och att hjortarna åstadkommer stora skador i spannmålsfälten.

Han skriver också att den ovanligt kalla och snörika vintern gjorde att man inte kunde skjuta så många dovhjortar som man tänkt under den ordinarie jaktperioden.

Länsstyrelsen påpekar i sitt beslut att markägarna i första hand ska använda den ordinarie jaktiden för att minska dovhjortsstammen i området. Orsaken till att man ändå säger ja till skyddsjakt är, förutom skadorna på grödan, risken för viltolyckor på riksväg 34 och Stångådalsbanan, som går igenom det aktuella området.

Tillståndet gäller fem så kallade spetshjortar och fem kalvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista