Henning Holmström från Tasman Metals. Arkivfoto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Östergötland

Tasman Metals planerar brytning i Olserum

1:25 min

Grovbolaget Tasman Metals, som planerar att påbörja provbrytning i Norra Kärr söder om Ödeshög, utvidgar nu sin verksamhet till Olserum i Kalmar län, någon mil söder om länsgränsen.

– Olserum är på världsbasis en väldigt fin fyndighet och väldigt stor. Den innehåller också rätt mix av sällsynta jordartsmetaller som efterfrågas bland annat till miljöteknik och grön teknik, säger Henning Holmström som är vd på Tasman Metals.

Under många år har industrin jagat sådana här sällsynta jordartsmetaller. Det mesta har kommit från Kina som haft något av ett monopol.

Redan för tio år sedan talades det om gruvbrytning vid Olserum. Sedan dess har rätten till det som finns i marken bytt ägare flera gånger.

Men nu har man kommit längre då Tasman Metals ansökt om bearbetningskoncession. Det betyder inte att man kan börja gräva, men man  säkrar äganderätten till den framtida gruvan i 25 år.

Topp 20 i världen

Med tanke på att Olserum hamnar på topp 20-listan i världen över förekomster av jordartsmetaller är det ett mycket intressant område.

Faktum är att två av världens största fyndigheter finns i Småland. Bolaget också är på väg att dra igång en gruva utanför Gränna. Där finns ännu mer sällsynta jordartsmetaller och det kan vara världens näst största förekomst.

Med tanke på det tror Henning Holmström att det tar flera år innan man kan börja bryta också i Olserum:

– När en brytning kan ske är lite för tidigt att säga i dag eftersom det krävs så väldigt mycket utredningar och tekniska studier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista