Nils Hillerbrand, Miljöpartiets gruppledare i Linköping är starkt kritisk till kommunalrådet Linnéa Darells uttalande om kommunens begränsade resurser för kontroll av boenden. Foto: Sveriges Radio
Linköping

MP till angrepp mot uttalande om vanvård

"Det är fullständigt oacceptabelt"
1:18 min

Miljöpartiets gruppledare i Linköping Nils Hillerbrand är starkt kritisk till kommunalrådet Linnéa Darells uttalande om att kommunen får förlita sig på anhöriga och personal när det gäller att upptäcka vanvård.

Igår rapporterade vi om ett gruppboende i Linköping där kommunen funnit flera allvarliga fall av vanvård. Fall som, enligt omsorgsnämndens ordförande, kommunalrådet Linnéa Darell (FP), sannolikt inte skulle ha upptäckts om det inte kommit in klagomål från en god man och anställda.

– Nej, därför att vi har flera hundra platser och det finns inte resurser att besöka varje boende ens varje år, sa Darell i våra nyheter under morgonen.

Istället får kommunen i stor utsträckning förlita sig på att anhöriga, goda män eller anställda slår larm vid misstankar om vanvård eller andra missförhållanden, menade Darell.

– Det skydd som ändå finns är ju att de flesta har anhöriga eller en god man. Och särskilt som god man måste man ju slå larm och man ser att ens huvudman inte får den vård han ska ha, och då finns det ju skäl att misstänka att det finns andra brister på boendet också.

Men så får det inte gå till, dundrar Miljöpartiets gruppledare Nils Hillerbrand idag.

– Det är fullständigt ofattbart och oacceptabelt att ha den ingången i det hela. Då har man verkligen en eftergiven, resignerad och ganska feg syn på hur vi ska bedriva omsorg för funktionshindrade i Linköping. Naturligtvis ska kommunen kunna tillförsäkra en god, säker och jämnlik omsorg och det ska naturligtvis inte ligga på gode män, anhöriga och brukare att så är fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".