Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
östergötland

Pojkar servar kriminella gäng

1:25 min

Unga killar runt om i landet utnyttjas av kriminella gäng som springpojkar. Östgötapolisen uppskattar att det i Linköping och Norrköping finns 20-40 så kallade springpojkar.

Unga killar runt om i Sverige, en del är bara 12-13 år, utnyttjas av kriminella gäng som springpojkar. Det rapporterar Sveriges Radios program Kaliber i P1 idag. 

- Det kan exempelvis vara att förmedla narkotika eller transportera ett vapen. Man kan leverera detta åt någon uppdragsgivare i citykärnor i städerna eller vid någon skola. Det kan innebära att man ska bära stöldgods. Det kan vara så att man ska bära det ett kvarter eller att man genomför en längre transport, med buss, tåg eller bil, säger Mikael Kinnå som är chef för kriminalunderrättelsetjänsten i länet.

I Sveriges Radios program Kaliber i P1 berättar man idag om att unga killar utnyttjas att göra smutsgöra åt kriminella gäng i Sverige. På flera platser i landet säger poliser att man ser en ökning av fenomenet, det gör även polisen i Östergötland.

På länets underrättelsetjänst uppskattar man att det finns omkring 20-40 springpojkar i Linköping och Norrköping. Det finns även springpojkar i Finpång, Motala och Söderköping.

- I många fall är det i övre tonåren vill jag påstå, det är sällsynt att de är yngre, säger han. Det som vill ha hjälp av springpojkar brukar ha en förmåga att hitta dessa individer, säger Mikael Kinnå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista