Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Valdemarksvik

Nya sopkärl ger högre hämtningsavgift

2:37 min

Valdemarsviks kommun ska ta bort den mindre 120-literssoptunnan och istället blir 190-literskärlet den minsta möjliga soptunnan. Med ett större kärl blir också kostnaden för hämtning högre.

Roger Bothin i Ringarum hörde av sig till P4 Östergötland när han fått veta att det 120-literskärl där han slänger hushållsavfallet kommer att ersättas med ett större 190-literskärl. Han bor tillsammans med sig fru och tycker det är dåligt att kommunen kommer ta en dyrare avgift för de nya större kärlen och dessutom, enligt honom, indirekt uppmuntrar till att slänga mer skräp.

-- Är man två stycken hemma så gör man inte av med så mycket sopor. Avgiften kommer att höjas eftersom man ska betala för tunnans volym och inte för innehållet.

På Valdemarsviks kommun bekräftar vatten- och renhållningschefen Jenny Karlsson att sophämtningen kommer att bli dyrare för de som hittills haft de mindre kärlen.

– Ja så är det. Jag är ansvarig för renhållningen i stort och tittar på den ekonomin och inte den enskilde.

Enligt Jenny Karlsson blir det en besparing för kommunen att ta bort det mindre sopkärlet och ha en mer enhetlig standard. Vill man ha sophämtning mer sällan, en gång i månaden istället för var fjortonde dag, måste man ha en godkänd varmkompost hemma. En kostnad som man måste stå för själv.

Mattias Linholm
mattias.lindholm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista