Finspång

Föräldrar oroas av nya skolskjutsregler

4:01 min

Nya regler för skolskjutsar i Finspångs kommun gör att barn kan tvingas gå flera kilometer till närmaste busshållplats. Detta oroar bland annat föräldern Pernilla Båtsby vars 11-åriga nu får gå två kilometer på en grusväg utan vägren för att ta sig till hållplatsen.

– Det är inte något som lockar någon vuxen, det är helt mörkt och det kan också var trångt och halt när det kommer stora fordon, säger Pernilla Båtsby. 

Sonen har tidigare fått skolskjuts hela vägen, men den är alltså indragen nu. Enligt de nya reglerna ska barn på mellanstadiet som har kortare väg än tre kilometer till busshållplatsen, ta sig till hållplatsen på egen väg.

Pernilla Båtsby oroar sig för hur det kommer att fungera.

– Det kommer inte kännas bra och jag funderar hela tiden på hur vi ska lösa det istället.

Trafikplanerare Helena Wastesson på Finspångs kommun säger att man har gått igenom förutsättningarna.

– Om bedömningen hade blivit trafikfarlig väg, då hade vi givetvis åkt in och hämtat barnen

Hon menar också att mörker inte räcker för att klassa en väg som trafikfarlig.

– Att det är mörkt tar vi ingen hänsyn till, för att det blir ju mörkt när man bor utanför de stora stråken och det är inget som bedöms trafikfarligt på så sätt, säger Helena Wastesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista