Foto: SR Östergötland
Linköping

Tidigare anställd kritiserar socialen

1:46 min

En före detta anställd riktar nu allvarlig kritik mot socialkontoret i Linköping. I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver personen att det finns stora brister i socialkontorets arbete.

Jens Samuelsson, avdelningschef på socialkontoret i Linköping, säger att det är för tidigt att säga något om kritiken.

– När det kommer kritik från enskilda individer så gör IVO en utredning och vi brukar få yttra oss. Sedan fattas ett beslut från IVO om det finns saker som vi ska förbättra. Men i det här fallet kan jag inte ge någon kommentar förrän jag har sett handlingarna och ser vad vi kommer fram till, säger han.

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver den före detta anställde att det finns omfattande brister i hur socialkontoret i Linköping arbetar. I några fall har det fått eller kunnat få allvarliga konsekvenser för dem som behövt socialens hjälp. Bristerna har enligt anmälaren också lett till våldssituationer där anställda på socialkontoret utsatts för allvarlig fara.

Problemen som anmälaren radar upp är många. Bland annat avslutas inte utredningar för personer som behöver hjälp när det saknas plats för en viss åtgärd. På så sätt undslipper kommunen att betala vite. Dessutom följs beslut om olika insatser ofta inte upp ordentligt, viktiga uppgifter saknas i journaler och klagomål tas inte på allvar. Enligt anmälaren är ledningen på socialkontoret väl medveten om problemen, men gör ändå inget.

– Det kan finnas många skäl till att man har synpunkter på den verksamhet vi bedriver. Min uppfattning är att vi har en bra verksamhet. Men att kritiken kommer från en före detta anställd eller någon annan har ingen betydelse. Vi ska ha en transparent organisation och vi har ingenting att dölja, säger Jens Samuelsson.

P4 Östergötland har varit i kontakt med den tidigare anställde som gjort anmälan. Personen vill inte ställa upp på någon intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista