Hårt tryck på länets frivilligorganisationer

Antalet samtal till olika frivilligorganisationer från människor som vill ha hjälp av någon som till exempel kan följa dem till vårdcentralen eller frisören har ökat det senaste året. Extra tydligt är det hos Resursbanken i Linköping där man nu oroas över att antalet frivilliga hjälparbetare inte kommer vara lika många som de som behöver hjälp.

Frivilligorganisationerna har bråda dagar, både på Resursbanken i Linköping och Frivilligcentralen i Norrköping och Navestad har man märkt en markant ökning av människor som vill ha olika typer av hjälp. Även hos Väntjänst i Borensberg ökar behovet även om det inte är lika stort där.

Den hjälp som efterfrågas är till exempel att följa med på promenader, gå till läkaren eller bara vara ett sällskap för de som är ensamma.

Björn Eriksson som är verksamhetsansvarig på Resursbanken berättar att hjälpbehovet har ökat de senaste åren från 14 000 timmars hjälp per år till nära 20 000 timmar, och han är orolig för att antalet frivilliga som hjälper till inte ökar i samma utsträckning.

Resursbanken har de senaste åren nlett ett samarbete med företag som kan låta sina anställda utföra någon typ av frivilligarbete. Projektet heter Take five och går ut på att företagen tecknar kontrakt med Resursbanken och ersätter de anställda för den tid de arbetar med frivilligarbete.

-Take five kan möjligen vara en lösning på problemet med den ökade efterfrågan, säger Björn Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".