Campus Norrköping. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Linköping/Norrköping

(M) vill anpassa utbildningar till näringslivet

1:21 min

Forskningen och utbildningen på universiteten måste bli mer intressant och anpassad till behoven i samhället. Det säger den moderata riksdagsledamoten Betty Malmberg, ordförande i riksdagens utbildningsutskott, som besökte Campus Norrköping i veckan.

För att uppnå detta måste lärosätena bli bättre på samverkan med näringslivet, enligt henne.

– Sverige är ett av de länder som lägger mest pengar på forskning och då handlar det om att vi ska bli bättre på att omsätta det i produktion eller i kunskapsbildning.

Samverkan handlar dels om forskning som måste kunna komma till nytta i samhället och utbildningar som ska vara mer anpassad till vad arbetsgivare efterfrågar menar Betty Malmberg.

– De ska rekrytera studenter i framtiden och måste då veta att de här studenterna har det de behöver med sig i bagaget.

Betty Malmberg berömmer Linköpings Universitet för sitt framgångsrika och strategiska arbete på området.

Men frågan om hur mycket universiteten kan och bör anpassa sina utbildningar och forskning till arbetsmarknaden och näringslivets behov är inte helt lätt.

– Vi lyssnar naturligtvis på vad de säger, men för oss är det väldigt viktigt att de kurser vi väljer ger långsiktiga kunskaper för studenterna som de har med sig genom hela sitt yrkesliv. Vi går inte in och gör något skräddarsytt utan vi ger det som ger den stadigaste grunden för ett livslång yrkeskarriär, säger Helen Dannetun rektor vid Linköpings universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista