Motala

Höga halter av partiklar i Motala

1:22 min

I många städer överskrids gränsvärdet när det gäller ohälsosamma partiklar i luften. I Motala har man upptäckt att halterna är alldeles för höga på Drottninggatan som är en del av riksväg 50.

Det var i oktober förra året som Motala kommun började mäta partiklar i gaturummet. En mätare placerades på Drottninggatan. 

– Mars månad var värst. Det var en kall, blåsig och torr månad. Vägbanorna var mycket torra och många partiklar revs upp med bilarnas dubbdäck och virvlade omkring så att det blivit mycket partiklar i luften, säger Motala kommuns miljö- och hälsoskyddsinpektör Cajsa Eriksson.

I Motala är man inte förvånad över att gränsvärdet överskreds. Tidigare mätningar har varit höga, men inte lika höga som nu och man har nyligen via Trafikverket fått veta att 19 000 fordon, till största delen tung trafik, passerar på gatan.

– Riksväg 50 håller på att byggas om och i oktober invigs den nya bron i Motala och då beräknar man att omkring 5000 fordon kommer att ta en annan väg i stället, säger Cajsa Eriksson.

I Norrköping är det nu fyra år sedan som man senast överskred gränsvärdet i centrala stan när det gäller partiklar i luften. Flera åtgärder har fått ner antalet partiklar i luften. 

– Vi ledde om trafik och har sänkt hastigheter, och det vi senast gjorde var att byta beläggning till en hårdare beläggning så att partiklar inte ska rivas upp så lätt, säger Norrköpings kommuns miljö- och hälsoskyddsinpektör Pontus Edqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista