1 av 2
Klara Andersson visar ett av konstverken
2 av 2
Skulpturparken på ön
Norrköping

Skulpturpark växer fram i Skärblacka

"Konst och kultur är ett sätt att få en annan syn på Skärblacka"
1:43 min

Elever på Mosstorpsskolan har skapat de första skulpturerna i den konstpark som byggs upp på ön i Skärblacka. Konstparken stöttas av företag, föreningar och kommunen och boende tror att konsten kommer att förändra synen på industriorten.

Konstprojektet startade i våras och ingår i 100 års firande av bland annat Norrköpings konstmuseum. Eleverna har fått arbeta tillsammans med konstnärerna Jenny Berntsson och Felice Hapetzeder.

Projektet på konstön stöttas av hela samhället och Arne Andersson från företagarföreningen säger att det är ett sätt att förändra synen på bruksorten.

– Skärblacka är känt för att vara en industriort och kanske lite sunkigt och så där, och att vi då jobbar igång det här med skulptur och kultur är ett sätt att få en annan syn på Skärblacka och en självkänsla i samhället också, säger Arne Andersson.

Hur kan konst förändra synen på en ort?

– Att konstnärer kommer hit och blir inspirerade av atmosfären gör att det sakta men säkert ger en självkänsla och något att vara stolt över, säger Arne Andersson.

Klara Andersson är en av cirka 30 elever som arbetat med skulpturerna.

– Det ska föreställa kojor eller gömställen som man ska kunna vara i, berättar hon.

Hur har det varit att få jobba med konstnärerna och göra de här sakerna?

– Det har varit jättekul och spännande och få lära sig något nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".