Maria Arnholm (FP), Jämställdhetsminister. Foto: Peter Bengtsson P4 Östergötland

Maria Arnholm vill ha fler män i förskolan

Maria Arnholm (FP): "Jämställdhet är en kunskapsfråga"
12 min

Maria Arnholm (FP) är jämställdhetsminister sedan åtta månader tillbaka. I dag gästade hon länet och programet Östergötland Idag och pratade bland annat om "cementerade strukturer" och att kunskapen i ämnet måsta ökas. Hon berättade även att hon gärna vill jobba för att det blir fler män inom förskolan och att hon tvingas införa kvotering som inte är frivillig.

- Jämställdhetsfrågan är en kunskapsfråga, sa hon bland annat i programmet.

Fler män inom förskolan är också något hon vill jobba för. Hon säger också att kvotering kan vara bra - om den är frivillig. Som marknadsekonom och liberal vill hon inte se kvotering i till exempel företagstyrelser. Frivillighetens grund är en viktig principfråga. Samtidigt är hon medveten om att det händer lite.

- Jag utesluter inte någon form av kvotering så småning om för år efter år står det still.

Målet för föräldraförsäkringen måste vara att den delas lika mellan föräldrarna och förändringar med till exempel en tredje pappamånad kan komma.

Hon berättade också om att hon vill jobba för att skydda de kvinnor och barn som utsätts för våld och hon gav också länstyrelsen i Östergötland beröm för det arbete som görs i bland annat så kallat hedersrelaterat våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".