Banderoll på Lundsberg i dag. Foto: Björn Söderholm/Sveriges Radio
Norrköping

Blandade åsiker om stängningen av Lundsberg

1:40 min

Skolinspektionen beslutade igår att tillfälligt stänga internatskolan Lundsberg i Värmland efter att bland annat två elever ska ha utsatts för misshandel i samband med en så kallad nollning. Vi frågade studenter i Norrköping om de tycker att det är ett rätt beslut.

- Jag tycker att det var rätt att stänga skolan. Jag har hört en del förr om Lundsberg och det var på tiden att något händer nu, säger Pernilla Karlsson, som läser till lärare vid Campus Norrköping.

Jimmy Åkesson studerar också vid Campus Norrköping.

- Det är ju kollektiv bestraffning och det innebär ju att de som inte har något med detta att göra också blir bestraffade. Samtidigt är kanske detta enda sättet att få bukt på det här, säger han.

Lundsbergs skola är en riksinternatskola i Storfors kommun i Värmland. Skolinspektionen har vid flera tillfällen tidigare krävt att skolan ska vidta åtgärder som ska förhindra kränkande behandling av elever. Efter dem senaste händelsen beslutade myndigheten nu om ett verksamhetsförbud som ska gälla i max sex månader. Enligt Skolinspektionen kan inte stiftelsen Lundsbergs skola inte säkerställa elevernas trygghet.

Johan Näslund är universitetslektor i psykologi vid Linköpings universitet. Han berättar om ritualer som finns på vissa internatskolor:

- Man vill inte göra någon illa med dessa riter. Det ingår i kulturen och man tror att man gör rätt genom att härda sina elever så att de ska kunna komma in i vissa grupper. Man gör det inte för att straffa utan av välvilja och då är det ju klart att man tycker att det är konstigt om någon säger att du straffar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista