Middag hos Familjen Addams från Östgötateaterns uppsättning. Arkivfoto:Anders Kratz/Östgötateatern
Kultur

Tummen ner för gemensamt scenkonstbolag

Olle Johansson (S): "Nu får vi ta nästa steg"
1:14 min

Den utredning som har tittat på förutsättningarna för att bilda ett regionalt scenkonstbolag för Östgötateatern, Norrköpings symfoniorkester och Östgötamusiken har svårt att hitta några samordningsvinster.

Det var i slutet av förra året som ägarna till de tre kulturinstutionerna bjöd in till en presskonferens för att presentera planerna om att se vilka möjligheter de fanns för att skapa ett gemensamt scenkonstbolag.

Målet med ett sådant bolag skulle vara att säkra kvaliteten, nå ut till fler östgötar, få samordningsvinster så att resurserna främst används för att producera teater och musik.

I gruppen som letts av en fristående projektledare och som utrett förutsättningarna har cheferna för Östgötateatern, Norrköpings symfoniorkester och Östgötamusiken suttit.

De konstaterar att det är svårt att hitta några vinster på att slå ihop de tre verksamheterna både vad det gäller ekonomi och konstnärlig verksamhet.

Norrköpings kommunalråd Olle Johansson(S) är nöjd med gruppens arbete och säger att det var ett första steg att titta på möjligheter till mer samverkan.

– Nu ska vi ställa oss frågan om det är ett scenkonstbolag som är lösningen, säger Olle Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".