1 av 4
Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 4
Eleverna Ebba Tubbin, Isabella Gahnström Valentino och Carolina Sandström
3 av 4
Eleverna Kevin Dabrowski och Felix Larsen. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
4 av 4
Stefan Lindman, lärare på Hagaskolan. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Östergötland

Elever störs av hög ljudnivå i matsalen

Elev: "Jag får ofta huvudvärk"
2:00 min

Skolmatsalen är för många barn och unga den bullrigaste miljön i vardagen. Det visar en ny barnhälsorapport från Landstinget.

En av alla skolor som upplever problem med höga ljudnivåer på lunchrasten är Hagaskolan i Norrköping. Där pratas och skrattas det bland borden samtidigt som det slamrar av kantiner, bestick och tallrikar.

– Det brukar vara mycket ljud, det är någon gång ibland det kan vara okej, säger Carolina Sandström som går i åttan på skolan och hennes klasskompis Isabella Gahnström Valentino fortsätter.

– Oftast när jag går härifrån har jag huvudvärk. Jag får det lätt, men det är ändå för att det är jättemycket ljud här inne.

Flera av eleverna påpekar att matsalen är lite för liten för alla som ska få plats. Här samsas nämligen grundskoleeleverna med gymnasieeleverna som går i skolan bredvid.

– Det är svårt att prata. Man får höja rösten ännu mer, säger Felix Larsen som går i sjätte klass.

Hagaskolan är inte en unik plats när det kommer till bullriga miljöer i matsalen. I en enkätundersökning som landstingen i Östergötland, Kalmar och Jönköping har gjort svarade en tredjedel av ungdomarna att de känner sig störda av höga ljud i matsalen.

– Jag tycker att de borde bygga ut så att det blir större och alla får plats. Förut hade vi ett litet hörn där de försökte hålla tyst, jag tycker de ska fixa det igen, fast med lite ordentligare väggar, så man kan sitta där, säger Carolina Sandström.

Enligt läraren Stefan Lindman jobbar man på att få ner ljudnivån i Hagaskolans matsal.

– Vi sitter i grupper med eleverna och äter och försöker hålla ner ljudnivån. Dessutom hållar vi på att titta på lite bättre ljuddämpning av taket, och sen har vi funderat på om vi ska dela av matsalen i sektioner med ljuddämpningsmaterial.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".