1 av 5
Foto: Andreas Tosting/Sveriges Radio.
2 av 5
I väntan på kungen. Foto: Andreas Tosting/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Niklas Luks/Blåljus.se
4 av 5
Foto: Andreas Tosting/Sveriges Radio.
5 av 5
Foto: Andreas Tosting/Sveriges Radio.
Östergötland

Kungaparet: "Vi är väldigt glada och nöjda"

1:02 min

Idag är kungaparet på besök i Östergötland och det har varit ett välfyllt program på flera platser runt om i länet. Paret har även fått kommentera att de nu återigen ska bli morföräldrar efter beskedet att prinsessan Madeleine är gravid.

Orsaken till besöket är att Kungen firar 40 år på tronen i år och att kungaparet därför genomför något som man valt att kalla en andra Eriksgata.

Förberedelserna inför besöket har pågått länge och det är mycket som ska ha hinnas med under besöket, som startar i Norrköping.

– I Norrrköping vill vi visa den fantastiska förvandling som staden genomgått och industrilandsskapet. I en diskussion mellan Hovet och landshövdingen kommer man överens om vilka kommuner man ska besöka, säger Sten Olsson, stabschef på länsstyrelsen i Östergötland.

Efter besöket i Norrköping går färden vidare till Åtvidaberg. Kommunen Åtvidaberg fyller 600 år i år och satsar mest pengar på Kungens Eriksgata i länet. 100 000 kronor, varav hälften är lunchkostnader för ett 70-tal personer.

Efter det flyger kungaparet med helikopter till Vadstena för ett besök i Väversunda kyrka och sedan till Omberg. Dagen avslutas i Linköping, först i aktivitetsparken i Ryd och sedan med middag på Linköpings slott.

Samtidigt som kungaparet besöker Östergötland kom besked från hovet om att prinsessan Madeleine och Chris O´Neill väntar barn.

– Det är härligt, säger drottning Silvia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista