Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Östergötland

Östgötarna handlar allt mer

1:22 min

Under förra året ökade omsättningen inom detaljhandeln i Östergötland med två procent. Flest kunder drar Linköping och Norrköping, men även i Mjölby är den lokala handeln stark.

– Den kommun som är bäst på att behålla den lokala köpkraften är Mjölby, och det beror väl framförallt på att man har handelsplatsen Mobilia med en stark dagligvarubutik som drar folk från andra kommuner, säger Henrik Vestin som är konsult på Handelns utvecklingsråd, HUI.

Mest pengar, drygt 10,2 miljarder, spenderades förra året i Linköping. Nya affärer på Tornby gjorde att handeln ökade med en kvarts miljard kronor på ett år.

I Norrköping omsattes 8,5 miljoner. Och butikerna i Linköping och Norrköping svarade tillsammans för 73 procent av den totala omsättningen i länet.

Förlorarna är de små kommunerna som under många år tappat kunder. Men allt är inte nattsvart, anser Henrik Vestin.

– Mindre kommuner som inte är för små, som har en visst kundunderlag på hemmaplan kan utvecklas. Då handlar det mest om att bromsa det utflöde som finns. Att få fler att handla lite mer på hemmaplan, sedan kanske man i nästa steg kan få kunder från andra kommuner.

Hur ser det ut om tio år, finns det bara köpcentrum i Linköping och Norrköping kvar då?

– Nej, det går inte så snabbt, utvecklingen går långsamt. Många kommuner tappar ungefär lika mycket i dag som man gjorde för tio år sedan till de större städerna. Jag tror visst att det kan finnas en stark handel i kommuner runtomkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista